Дестинации
ЕКЗОТИКА
Пoчивки
Круизи
ПРАЗНИЦИ
Специални оферти

Тайланд

Кралство Тайланд – или известно още като Сиам – е разположено в Азия. Граничи на запад с Мианмар и Бенгалския залив, на северозапад отново с Мианмар, на североизток с Лаос, на югоизток със залива Сиам и Камбоджа, на юг с Малайзия. Река Chaophraya и нейните притоци пресичат голяма част от територията на страната. На североизток се издига платото Korat с над 300 м на високопланинската равнина. Тази голяма непродородна територия заема почти 1/3 от страната., гористите хълмове на север покриват още една трета. Банкок, столицата на Тайланд се намира в средата на динамичния и модерен растеж на днешните цивилизации. Цветето на Тайланд учудващо запазва своята културна история. Островърхите покриви се извисяват в небето, блещукащят остър връх на Големия Дворец и историческите храмове – Храма на Смарагдовия Буда, храма на Зората и др. откриват пред туриста духа на Средновековното Ориенталско чудо. Сини сапфири и орхидеи, високи планини, чисти реки, екзотични растения и животни ... , всичко това ще ви накара да се усмихвате, а във вас ще остане незабравим спомен за една невероятна ваканция. Страната е популярна с редица известни курорти. Пукет - тук ще откриете всичко, за което някога сте мечтали. Най-големия остров в Тайланд, уникален свят на морски пещери и лагуни, кристално чисти води, пясъчни плажове, тропически джунгли, рзнообразие от корали и разноцветни риби радват окото на тези, които са дошли да се гмуркат. А тези, които искат да се забавляват, плажовете Patong, Kata и Karon предлагат разнообразие от барове, ресторанти и вълнуващ нощен живот. Южно от Бангкок се намира курорта Патая., един от най-известните курорти. В близост е разположен Кох Самет, малък недокоснат остров, до която се достига за около 30 мин с лодка. В непосредствена близост до Бангкок са и набралите през последните години популярност курорти Хуа Хин и Ча Ам. Още по на юг се намира луксозния курорт Кох Самуи, с редица пясъчни ивици и кокосови плантации.

 

Национални особености:


Тайландците се заговарят винаги на малки имена, никога по фамилни, не се поздравяват с ръкостискане, вместо това се поставя ръката на гърдите и се прави поклон. Никога не трябва да докосвате тайландец по главата, тъй като това е царството на душата и за тях най-свещенното място от тялото. При влизането в храм или тайландски дом се събуват обувките. Когато посещавате храмове и други забележителности трябва да сте подходящо облечени – плажното облекло не е прието. Трябва винаги да се отнасяте с респект и уважение към будистките монаси, статуите на Буда и другите религиозни символи. На жените е забранено да се докосват до будистките свещеници, както и да им подават нещо. Тайландците са изключително вежлив и усмихнат народ, затова никога не показвайте яда си и дори при спор се опитвайте да говорите сдържано. Никога не критикувайте двореца и кралското семейство. Смята се за невежливо, когато седите срещу тайландец, да протягате краката си в негова посока. Публичните изрази на любов не са приети между тайландските мъж и жена, най-вече и в присъствие на деца. Дори и при влюбените млади двойки не е нормално да се държат на публично място за ръце. За тайландските мъже също не е нормално публично да флиртуват или ухажват жена, затова пътуващите сами жени не трябва да се притесняват от досадни ухажьори.
Визови и митнически разпоредби: Входяща виза за българи е необходима. Тя се получава от Консулството на Кралство Тайланд в София. Забранен е износа на статуи на буда или фрагменти от статуите. Износ на фигури на Буда и антики се допуска само с разрешение на Департамента по изящни изкуства. Абсолютно е забранен вноса на наркотици и порнографска литература. Разрешен е вноса на 200 броя цигари или 250 гр. табак, както и 1 литър вино или спиртна напитка. Разрешен е износа до 500 Бата, а за внос – не повече от 20 000 Тайландси Бата. Попълва се митническа декларация, но като правило митническата процедура е либерална за добросъвестните туристи. Напълно е забранен вноса на огнестрелно оръжие и наркотици. Наркотиците, дори и в минимално количество водят до дълги години лишаване от свобода.